Home > Fotoalbum > 25-01 – Proefrit ATBe

Proefrit ATBe
25 januari 2012
Vandaag wordt de ATB-E van de “Jaap” onder de draad getest. Iedereen is om tien uur aanwezig. Extra aanwezig zijn Paul van de Lusgraaf (hij leidt mensen die op museum mat. rijden op en neemt examens af) en onze nieuwe machinist Harry Haringa, die door Andre Bergman wordt opgeleid als tweede machinist van de Jaap.

Zodra de Jaap buiten gezet was, werd eerst het een en ander getest waaronder ook de stroomafnemers. Tenslotte heeft de Jaap meer dan twee jaar binnen gestaan. Na controle werd er wat op en neer gereden, naar alle tevredenheid. Nu nog een proefrit, dan is het helemaal goed. Willem had wat meegenomen voor bij de koffie en na de koffie kregen we te horen dat we een proefrit naar Lisse konden maken. Wel moest er nog wat mensen opgetrommeld worden die de proefrit af mogen nemen.

Om 12:15 vertrokken we van de werkplaats met treinnummer 58701, richting Lisse. Onderweg bij kilometer 24.5 werd een snelremming ingezet. Dit moet om te bepalen of de C9002 binnen de gestelde lengte en tijd tot stilstand komt. Bij kilometer 31 werd boven de 100 km/u gereden en ATB grijpt keurig in. Het treinstel komt dan geheel tot stilstand en na enkele tellen konden we de reis weer voort zetten. In Lisse werden we opzij genomen en heb ik de wiellagers gecontroleerd op warmlopen. Ook dit was prima. Besloten werd om door te rijden naar Leiden. Aankomst Leiden: proefrit geslaagd.

Trein 58702, vertrek 13:03. Terug naar Haarlem. Op de terug weg hebben we ATB nog wat uitgeprobeerd om te zien of deze bij lage snelheid ook goed werkt. Alles verliep zoals verwacht. Helaas was de kabel van de snelheidsmeter stuk, deze moeten we nog vernieuwen. Dus over veertien dagen zal er nog een proefrit zijn.


Film: Hans van Roon