Home > Fotoalbum > 09-02 – Afpersen van luchtreservoirs bij de SGB

Afpersen van luchtreservoirs bij de SGB
09 februari 2008
Eens in de tien jaar is het zaak dat de luchtketels geperst moeten worden, en omdat de SGB had aangeboden dit te doen werd er op 8 februari vertrokken richting Goes. In een weekend moesten we kans zien, alle ketels te persen. Marcel Dekker had van alles voorbereid, zodat we zaterdag vroeg konden beginnen. De kleine ketels hebben we er het eerst onderuit gehaald. Dat was makkelijk, helaas moesten we wel de beugels doorslijpen. Kevin de Vrieze heeft nieuwe voor ons gemaakt.

Het persen van de ketels
Aan een zijde wordt de ketel afgeplugd, aan de andere zijde komt een pomp met daar op een drukmeter. De ketel wordt met water gevuld omdat dit veel veiliger is dan dat je de ketel met lucht vult. Als het vat open zou springen, zou je de stukken om je oren krijgen. Met water gevuld komt er een gaatje of scheur in en dan spuit het water er uit. Daar komt nog bij dat water niet samen drukbaar is dus heb je er minder voor nodig. De ketels worden op 16 BAR getest en moeten 20 minuten blijven staan zonder dat de druk terug loopt.

De grote ketels hebben we onder de wagen laten hangen, deze waren te zwaar en te groot om er onder vandaan te halen. Uit eindelijk was de klus op zondag 16:00 uur geklaard en werd de trein weer op druk gezet. Natuurlijk lekte het hier en daar nog maar na het aantrekken en een nieuwe pakking, werd er een remproef gehouden. Toen deze oké was konden we weer richting Haarlem, helaas met een paar uur vertraging waar we om bij 12uur middernacht aankwamen.

Onze dank gaat uit naar Marcel Dekker, Kevin de Vrieze, Robin de Vos en Wilfred Remijnse.